Fortgens Adviesgroep
Kennemerlaan 162
1972 ES IJmuiden

Tel: 0255-530180
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bijzondere constructies

Vanaf 1 januari 2013 komt u alleen in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek als u maximaal in 30 jaar via een lineaire hypotheek of annuïteitenhypotheek de hypothecaire schuld aflost.

Bij andere hypotheekvormen zoals een (bank)spaarhypotheek en een aflossingsvrije hypotheek, heeft u geen recht op hypotheekrenteaftrek, omdat bij deze vormen de hypotheek niet gedurende de looptijd wordt afgelost.

> Lees meer over verschillende hypotheekvormen op http://www.afm.nl/nl/consumenten/producten/hypotheek/soorten.aspx

Bestaande situatie
Voor welke hypotheekvorm u in aanmerking komt, is afhankelijk van uw situatie. Op 1 januari 2013 zijn de regels voor hypotheekrenteaftrek voor de eigen woning ingrijpend veranderd. Door deze wijzigingen bent u verplicht om een hypotheek die u na 1 januari 2013 afsluit minimaal annuïtair af te lossen. Dat komt erop neer dat u hierdoor alleen kunt kiezen tussen een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek. Kiest u voor een andere hypotheek, dan heeft u geen recht op renteaftrek.

Voor hypotheken die zijn afgesloten vóór 1 januari 2013 geldt een overgangsrecht; de bestaande hypotheek kan in de huidige vorm blijven bestaan. Dit geldt ook als u verhuist of uw hypotheek oversluit. Maar als u meer geld nodig heeft, dan heeft u voor deze extra lening wel met de nieuwe regels te maken.

Hypotheek oversluiten
U kunt uw lopende hypotheek oversluiten. Bijvoorbeeld aan het einde van een rentevastperiode. Dat kan verstandig zijn als een andere bank u een (veel) lagere rente aanbiedt. Of wanneer een andere hypotheek beter past bij uw persoonlijke situatie. U maakt wel kosten voor het oversluiten.

Wat zijn de fiscale gevolgen als u uw huidige hypotheekvorm behoudt en oversluit naar een andere aanbieder? Voor de bestaande hypotheekschuld (die voor 1 januari 2013 is afgesloten) blijft de renteaftrek ongewijzigd, ongeacht de hypotheekvorm. Dat betekent dat de huidige hypotheekvorm zonder verlies van renteaftrek kan worden overgesloten naar een andere geldverstrekker. Had u bijvoorbeeld al een aflossingsvrije hypotheek, dan kunt u ook bij de nieuwe geldverstrekker voor datzelfde bedrag weer een aflossingsvrije hypotheek sluiten.

Let op: de nieuwe geldverstrekker zal de hoogte van de aflossingsvrije hypotheekwel toetsen op de verstrekkingsnormen die sinds 1 augustus 2011 bestaan: een aflossingsvrije hypotheek mag niet hoger zijn dan 50% van de marktwaarde van de woning. Dit kan in de praktijk betekenen dat u bij een overstap toch gedeeltelijk voor een hypotheek moet kiezen waarbij u aflost.

Bijleenregeling
Verhuist u van een bestaande woning naar een andere, duurdere woning? Dan gebruikt u de overwaarde van uw oude woning als investering in de nieuwe woning. Dat bent u verplicht.

Wat is de overwaarde?
De overwaarde is het verschil tussen de netto verkoopopbrengst en de schuld die u hebt voor uw eigen woning. Deze eigenwoningschuld is het bedrag aan leningen voor uw eigen woning. Deze leningen zijn aftrekbaar in box 1. Deze (hypotheek)schuld hebt u afgesloten om uw woning te kopen, te verbeteren en/of te onderhouden.

Op de verkoopopbrengst mag u de verkoopkosten in mindering brengen. Bijvoorbeeld de makelaarscourtage.

Betalingsachterstand
Het kan bijna iedereen overkomen: u komt in een situatie terecht waardoor geldproblemen ontstaan. Bijvoorbeeld door het verliezen van een baan, echtscheiding, het overlijden van een gezinslid of door arbeidsongeschiktheid. Maar ook doordat u een nieuw huis gekocht heeft en het maar niet lukt om de vorige woning te verkopen.

Hypotheek en scheiding of relatiebeëindiging
Veel betalingsproblemen ontstaan als mensen hun relatie beëindigen. Kan de woning voor een van de twee behouden worden? Of moet deze juist verkocht worden?

Heeft u twee woningen?
Heeft u een nieuwe woning gekocht en u is uw huidige woning nog niet verkocht? Dan betaalt u maandelijks voor beide hypotheken. Zeker als dit langer duurt dan verwacht, kunnen er betalingsproblemen ontstaan. In veel gevallen is tijdelijke verhuur van de te verkopen woning een uitkomst. U kunt uw woning verhuren op basis van de zogenoemde Leegstandswet.

Verwacht u betalingsproblemen?
Als u betalingsproblemen verwacht, wacht dan niet af en kom direct in actie. Wellicht zijn er mogelijkheden om uw hypotheek aan te passen waardoor uw hypotheeklasten lager worden. Hierbij kunt u denken aan het aanpassen van de hypotheekvorm of de beleggingsverzekering of spaarhypotheekverzekering waarmee u de hypotheek uiteindelijk wilt aflossen. Neem contact met ons op. Samen kunnen we zoeken naar een passende oplossing.

Fortgens Adviesgroep | Kennemerlaan 162 | 1972 ES IJmuiden
Tel: 0255-530180 |Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.