Fortgens Adviesgroep
Kennemerlaan 162
1972 ES IJmuiden
Tel: 0255-530180
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Stap 1: lees informatie over hypotheken
Voordat u een hypotheek afsluit, moet u over veel dingen nadenken, zoals bijvoorbeeld:
Stap 2: Bekijk hoeveel u kunt en wilt lenen
Voordat u weet hoeveel u kunt lenen, is het belangrijk dat u een goed overzicht hebt van uw financiële situatie en mogelijkheden. Deze informatie heeft een adviseur nodig om een goede berekening te kunnen maken. Hoeveel u kunt lenen hangt onder andere af van uw brutojaarinkomen en de waarde van de woning.
Let op: bij een koopwoning betaalt u niet alleen kosten voor de hypotheek maar ook voor verzekeringen en gemeentelijke belastingen. Bij het Nibud vindt u hier meer informatie over.
Het is belangrijk dat er verantwoorde kredieten worden verstrekt. Daarom is afgesproken hoeveel u kunt lenen als u een nieuwe hypotheek afsluit of als u uw hypotheekbedrag verhoogt.
Stap 3: Vergelijk de mogelijkheden
Vraag advies aan verschillende aanbieders (banken, verzekeraars) of bemiddelaars. Let op: het hypotheekadvies is niet gratis. Na het eerste oriëntatiegesprek moet de bank of bemiddelaar u vertellen wat u moet betalen voor advies. Dit kan bijvoorbeeld via uurtarief of een vast tarief. Tip: vergelijk het advies en de kosten en onderhandel over de hypotheekrente. Vergelijk verschillende hypotheken op risico, kosten en opbrengsten. Bij een aantal hypotheken staat deze informatie in de Financiële Bijsluiter.
Wilt u uw hypotheek oversluiten? Vraag dan aan de aanbieder of bemiddelaar welke kosten u moet betalen. Bijvoorbeeld boeterente en notariskosten. Vergelijk verschillende hypotheken. Soms is het voordeliger om de bestaande hypotheek aan te passen. Let op: wanneer u door middel van een verzekering spaart of belegt voor
de aflossing hoeft u deze niet altijd over te sluiten. Informeer hiernaar bij uw adviseur.
Stap 4: Controleer eerst alle stappen
Loop alle stappen nog eens rustig na. Een hypotheek sluit u af voor een lange tijd. Vaak voor 30 jaar. Het is daarom belangrijk dat u een goede keuze maakt.
Neem alleen een hypotheek die u begrijpt. Hieronder staan tips die u daarbij kunnen helpen:
Stap 5: Heeft u een klacht, neem contact op
Heeft u een klacht? Schrijf dan een brief aan de hypotheekaanbieder of bemiddelaar. Meld uw klacht ook aan het Meldpunt Financiële Markten van de AFM. De AFM kan niet voor u bemiddelen. Daarvoor moet u naar het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) of naar de rechter. De AFM kan besluiten om te onderzoeken of de hypotheekaanbieder of bemiddelaar de regels heeft overtreden. Als het nodig is, kan de AFM met de hypotheekaanbieder of bemiddelaar gaan praten, een boete opleggen of de vergunning intrekken. Lees ook de AFM folder 'Een klacht over een financiële onderneming?'
Lukt het niet meer om de kosten van de hypotheek op tijd te betalen? Ga in overleg met uw geldverstrekker. Daarnaast kunt u bij het Nibud informatie krijgen over het oplossen van schuldproblemen. U kunt ook contact opnemen met de afdeling Sociale Zaken in uw gemeente of met de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK).